Za gastroljupce

„Tijelo nije hram, već zabavni park – stoga uživajte”, riječi su jednog od najpoznatijih svjetskih chefova, čiji moto „bez rezervacije” nastojte slijediti kada je u pitanju mediteranska prehrana na Jadranu. Možete probati mediteransku hranu na drugom kraju svijeta, ali pravi „začin“ ove prehrane uvijek je bio ambijent, a tisuću otoka Jadranskog mora tisuću je gastronomskih senzacija. Sami odlučite kamo ćete poći, jer svako mjesto riznica je vlastitih namirnica koje se uzgajaju i pripremaju još uvijek na tradicionalan način. Hrvatski otoci i dalmatinski gradovi su uz Španjolsku, Italiju, Grčku i Maroko zajednički nositelji zaštićene mediteranske prehrane, jer dio sastojaka i začina, kao i običaji povezani s pripremom nekih jela predstavljaju zajedničko kulturno bogatstvo.
Jedan je od najobožavanijih obroka Mediterana marenda, a vole je sve generacije, bilo da ste u ulozi gosta bilo domaćina. Obrok koji se priprema s posebnim guštom pogodan je za bilo koji dio dana, važno je da bude između dva glavna obroka, a na stolu od marende može se naći tek pokoja slana riba u maslinovom ulju, komadić kozjeg sira ili pak veliki lonac ribe. Zapravo nije uopće važno – glavni su sastojci ipak društvo i dobra kapljica vina. Stara dalmatinska izreka kaže kako se riba mora okupati u tri tekućine – u moru, ulju i vinu, pa sad vi budite odvažni i pokušajte ne slijediti ovu važnu, ali delikatesnu svjetsku baštinu!

Naravno, tu je i Arancini. Naribana korica naranče upotrebljava se već stoljećima u kulinarstvu zbog arome koju daje jelima, neizostavna je u pripremi brojnih kolača, a može se jesti i sama, prokuhana, sušena i zašećerena kao posebno ukusna slatka grickalica zvana arancini.

Ti ukusni zalogaji pripremaju se od neprskanih domaćih naranči, a što im je korica deblja, to će arancini biti slasniji. Dobro oprana i oguljena kora naranče nareže se na tanke trake koje se potom nekoliko dana namaču u vodi koja se redovito mijenja. Korice se zatim ocijede te stave kuhati dok ne omekšaju. Namakanje i kasnije prokuhavanje služe da bi se iz kore izvukla njezina karakteristična gorčina, a dodavanjem šećera i kuhanjem dok sva tekućina ne ispari dobiva se gusti slatki sirup koji odlično nadopunjuje blagu kiselost kore ovog agruma. Kada su gotove, korice se rašire po papiru za pečenje prekrivenom kristalnim šećerom i u njega se dobro uvaljaju te takve ostave sušiti nekoliko dana.

Arancini su karakteristična slastica za zimsko blagdansko razdoblje kada dozrijevaju sočni plodovi slatke ili gorke naranče. Stabla puna agruma čest su prizor u mediteranskim zemljama pa se neki oblik ove grickalice može pronaći i u susjednoj Italiji, a kod nas je posebno popularna u Dalmaciji i području Dubrovnika gdje su raskošna stabla naranči često krasila gradske vrtove. 

Osim što su sami po sebi izvrsni, arancini se odlično slažu s čokoladnim desertima, a može ih se usitniti i upotrijebiti u pripremi biskvita. S porastom popularnosti koktela, arancini se upotrebljavaju i kao jestiva dekoracija brojnih ukusnih alkoholnih i bezalkoholnih pića koja se temelje na soku od naranče. Još ih se i danas može pronaći na dalmatinskim stolovima, a svi željni eksperimentiranja mogu ovaj način pripreme slatkih grickalica primijeniti i na kore mandarine, limuna te čak i grejpa.

 

Izvor: www.croatia.hr

KONTAKT

W: www.arancini.hr
E: booking@arancini.hr
T: +385 22 646 291
A: Ulica Stanka Mićina 9D, 22211 Vodice

NEWSLETTER

Prijavite se i ostvarite dodatne pogodnosti uz naše posebne ponude!